top of page

márc. 06., H

|

Budapest

Art Collector Workshop 2023 tavasz

A műtárgy.com és az Art Advisory Budapest ismét elindítja interaktív Art Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól.

Art Collector Workshop 2023 tavasz
Art Collector Workshop 2023 tavasz

Idő és helyszín

2023. márc. 06. 18:00

Budapest, Budapest, Jászai Mari tér 5-6, 1137 Magyarország

Az eseményről

A műtárgy.com és az Art Advisory Budapest ismét elindítja interaktív Art Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól. Megtudhatjuk milyen előkészületek szükségesek a műtárgyvásárláshoz, milyen szempontok szerint kezdhetünk gyűjteni, mit-mihez mérhetünk és hogyan hozzunk olyan döntéseket, amelyek mentén gyűjteményünk jó befektetéssé válik.

A kis létszámú alkalmak első részében előadást hallhatnak a résztvevők, a szünetekben networkingre, véleménycserére nyílik lehetőség. Minden alkalom második felében az előre megkapott, gyakorlati felkészítő feladatokat beszéljük meg közösen, és minden egyéni kérdésre is választ kapunk. Egy gyakorlati, szakmai vezetés keretében végig járjuk a régió vezető kortárs művészeti vásárát, az Art Market Budapestet is.

A képzés interaktív, lehetőséget biztosítva a számtalan kérdésre, ami egy műtárgyvásárlóban megfordul és a legjobb lehetőség egy egyedülálló networking kialakítására a gyűjtők és a szakma kiválóságai között.

A képzésen max. 12 fő vehet részt az előadás helyszíneken, amennyiben valaki nem tud részt venni személyesen valamelyik alkalommal, online részvételt biztosítunk számára.

Minimum létszám: 5 fő

Időtartam: 100 perc/alkalom

Kinek szól a képzés?

- gyakorlati műtárgypiaci tudást keresőknek

- műtárgyvásárlóknak

- gyűjtőknek

- műtárgybefektetőknek

március 6. 18:00

Motivációk és stratégiák a kortárs művészet gyűjtésére

Sokféle motivációból fordulnak a kortárs művészet felé az érdeklődők, vásárlók. Igényes lakás- vagy irodaberendezés, izgalmas vizuális üzenet, személyes kapcsolat az alkotókkal, a jelen kényes témáinak komplex megfogalmazása, presztízs a baráti körben. De ugye nem baj, ha közben az ízlésünk, szempontjaink is megváltoznak? Szeretném vállalni, hogy nekem ez vagy az a korai választásom már nem tetszik! Belátások érnek meg az ár-érték arányokról, a nemzetközi összefüggésekről, a műtárgypiac és a non-profit kiállítási intézmények, múzeumok viszonyáról. És ha már több művem van, mint ami kifér, akkor műgyűjtő lettem? Ezeket a kérdéseket vizsgálja az előadás.

Előadó: Ébli Gábor - MOME Design- és művészetmenedzsment MA szakvezető

március 13. 18:00

Mit mihez mérünk?

Viszonyítási pontok és a kánon a kortárs magyar művészetben.

A workshop célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek ahhoz a problémához, hogy hogyan alakul ki a művészetben az értékek (művészek) hierarchiája, ki miért lesz elfogadottabb és ez hogyan hat a műtárgypiacra. A művészi pozícióban nagy szerepet kap a külföldi szereplés, ezért ezek hatásairól is szót ejtünk.

Előadó: Petrányi Zsolt a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője

március 20. 18:00

Te mit választanál? - Kérdések és döntések a kortárs műgyűjtésben

Már az első vagy egyetlen műtárgy megvásárlása is számtalan kérdést vet fel. A minket körülvevő tárgyak többségével ellentétben egy műalkotás hosszabb távon válik a mindennapi életünk kísérőjévé, és szellemi kisugárzása révén akár a napi közérzetünket is befolyásolhatja. Beruházási értéke is számottevő lehet, az idő múlásával pedig jó esetben egyre jelentősebb értékké válhat. Hogyan válasszunk, és az első műtárgyak megvásárlása után hogyan induljunk el a gyűjteményépítés nehéz útján? Szükséges-e, hogy a birtokunkban lévő művek valamilyen laza egységbe, a gyűjtő által létrehozott kompozícióba rendeződjenek, s ha igen, ez hogyan valósítható meg? A „mindennapi műgyűjtés” legizgalmasabb kérdései.

Előadó: Spengler Katalin, műgyűjtő

március 24. 17:00

Műteremlátogatás

március 27. 18:00

Befektetési szempontok a műtárgyvásárlás során - Hogyan tájékozódjunk az árakról vásárlás előtt, illetve a gyűjtemény építése során?

Tekinthetünk-e a műtárgyra, mint alternatív befektetési eszközre? Milyen objektív szempontokat tartsunk szem előtt, ha műtárgyat nem kizárólag esztétikai szempontok szerint választunk? Milyen nemzetközi mutatókat, adatbázisokat hívhatunk segítségül? A résztvevők megkapják A magyar művészek aukciós piaca című kiadványt és bemutatjuk a kiadvány mögött felépített 50 ezer tételből álló adatbázist illetve annak legfontosabb mutatószámait. Megnézzük egy-két magyar művész aukciós teljesítményét konkrét példákon keresztül. Elemezzük a szempontokat, amelyek szerint a műtárgyvásárlásról döntést hozhatunk.

Előadó: Kollmann Szilvia – közgazdász-művészettörténész, a műtárgy.com ügyvezetője

Korábbi hallgatóink mondták:

"Nagyon profi csapat, minőségi előadók, rengeteg használható, korrekt információ. Igazi felüdülés a művészeti piacon ez a képzés!"

"A műtárgyvásárlás, műtárgybefektetés iránt érdeklődőknek kiváló belépő pont, érdekes előadásokkal, témákkal, hasznos tanácsokkal, lelkes és profi szervezőkkel.”

"A képzés során a hazai műtárgypiac igazi szakértői osztották meg sok éves tapasztalataikat, és láttak el bennünket a gyakorlatban is hasznos tippekkel. A képzés során minden alkalom után azt éreztem, hogy nagyszerű emberekkel sikerült a közös szenvedélyünkkel, a művészettel kapcsolatban eszmét cserélni. Mindenki számára ajánlom a kurzust, aki gyakorlati tudásra vágyik a műtárgypiaccal kapcsolatban."

Esemény megosztása

bottom of page