top of page
Keresés

Borkovics Péter Genezis I. alkotása

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az üveg tematika fókuszunknak megfelelően ezúttal Borkovics Péter Genezis I. című munkáját mutatjuk be.


Borkovics Péter fiatal kora óta komoly érdeklődést mutat a matematika, a fizika, a számítógépes programozás és a kozmológia iránt. Művészetének a tudomány által feltárt, a természetben előforduló szabályosságok adják a közös szellemi alapot.


„Gyermekkoromban nézegettem a víz felszínének vibrálását és a kisörvények fodrozódását. Elvarázsolt a reflexiók csillogása, változatossága. Megfigyeltem valamiféle egyszerű mintázatot és szabályosságot, de megértésük még kifolyt a kezeim közül, mint maga a víz. A folyamatok megértésének vágya arra ösztönzött, hogy emlékezetemben rögzítsem a megfigyelt apró változásokat. Ezekből a megfigyelésekből állt össze a következtetéseim rendszere. Egy idő múltán már a víz tükrén szaladgáló fényeket szerettem volna megidézni és elraktározni az emlékezetembe.”


Borkovics Péter, Genezis I., 2019, Összeolvasztott színesüveg elemek, magas hőfokon formázva, csiszolva és polírozva, 40 x 40 x 8 cm. A Kiskép Galéria jóvoltából.

A Genezis című plasztikai sorozat tervezete hat elemből áll. Az alkotó sorozatának segítségével sajátos módon reflektál a teremtés, a teremtő erők megnyilvánulására. A plasztikával szemben állva egy négyszöget látunk, ezt a szabályos síklapot tölti ki a megcsavart mintázat, mintegy transzparens képet adva, amelynek mégis van mélysége. Ennélfogva a műtárgy megidézi a teremtő folyamat lényegét, valamint megragadja a természeti erők keletkezésének pillanatát és a működésük közben kialakult kölcsönhatásokat.


„A munkáimban felsejlő spiritualitást képviseli a fény jelenléte az anyagban. A megfelelő megvilágítás által megjelenő speciális fényviszonyok különös kivetüléseket hoznak létre az üvegen belül és a térben is. Más szemszögből nézve éteri „derengések” jelennek meg, a valós anyagi világ különös szellemképei. A fénytörés különös, csak az üvegre jellemző látszatokat képes megjeleníteni a néző számára.”


A havonta megjelenő Műtárgy-kalauz stopposoknak rovatunk elérhető az Octogon weboldalán a Design rovatban: https://www.octogon.hu/design/

19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page