top of page
Keresés

Hova került a műtárgy? – Mengyán András murális alkotása a KPMG székházában

A műtárgy tünékeny természetű: egy-egy kiállítás vagy aukció során felbukkan, azonban a vásárlást követően rögtön el is tűnik a közönség szeme elől. Az Art Advisory Budapest legújabb sorozatában olyan műalkotásokat mutatunk be, amelyek megtalálták végleges helyüket otthonokban, irodákban és gyűjteményekben, ezzel inspirálva a műtárgyvásárlás és gyűjteményépítés előtt állókat.

A KPMG iroda közösségi terében elhelyezett Mengyán-alkotás. Forrás: andrasmengyan.com

A KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság 2014 augusztusában költözött a Váci úti Vision Towers irodaház északi szárnyának szintjeire. Az épület példátlan minőségű tervezése és kivitelezése több kiváló cég együttes munkáján alapul. A belsőépítészeti folyamat utolsó szakaszában a közösségi, illetve a kiemelt és az általános irodaterek színes grafikai koncepciójának megtervezéséért Magyarország vezető irodadesign stúdiója, a MádiLáncos Studió felelt.


Az irodák stílusa a praktikusságot és a racionális tértervezést követi amellett, hogy professzionalizmust és eleganciát hivatott tükrözni. A modern és minimalista tereket a visszafogott színhasználat, a formák és texturák gazdag játéka jellemzi, amely a részletek harmóniájában rejlik. Az irodaház strukturált építészete miatt a belső terekben is a geometrikus formák részesülnek előnyben; a közlekedők világítótestei is varázslatos, geometrikus fény-árnyék játékot vetítenek a falra.

A KPMG iroda közösségi terében elhelyezett Mengyán-alkotás. Forrás: Építészfórum

Az impozáns előtérben azonnal megragadja a tekintetet a Mengyán András által készített nagyléptékű murális műalkotás, amelyet a KPMG egy meghívásos kortárs képzőművészeti pályázaton választott ki. Mengyán András a tervezés alatt egy olyan alkotást hozott létre, amely illeszkedik az épület architektúrájához, és annak szerves részét képezi.


A murális munka, amely az épületben zajló gazdasági tevékenységre is reflektál, a művész megfogalmazásában a mindennapokat átszövő folyamatok vizuális nyelvbe való átemelése, amelyek vagy keresztezik elképzeléseinket, vagy együtt haladnak azokkal, de állandó kölcsönhatásban állnak egymással és folyamatos mozgást indukálnak bennünk.


„Az alkotás ívelt formái kimozdulnak a síkból, áthaladnak egymáson, hol keresztezik egymást, hol egy irányba haladnak, hol a semmiből tűnnek elő, meg-megszakadnak, a pozitív dimenzióból a negatívba fordulnak.” – Mengyán András


Az ívelt formák mellett a tér feszességét a formákat hátulról megvilágító, tetszés szerint programozható, RGB LED fényforrások tovább oldják. Az indirekt fény visszaverődik a formák mögötti fal síkjáról és a formákon megjelenő fény és szín reflexek pozitív életérzést, atmoszférát teremtenek a térnek.

Procedures (murális munka, KPMG, Budapest), 2014. Forrás: andrasmengyan.com

Mengyán András művészetének középpontjában a geometria formanyelve áll. Ars poeticája három fő témát jár körül: a művészt érő impressziók feldolgozását, amely a speciális téri adottságra való reflektálásban értelmezhető, a dimenziót, azaz a vizuális kiterjedés egyre komplexebb szintjeit, és a polifonikus vizuális teret, a dolgok együtt, egyidejűleg történő láttatását.


A KPMG iroda a geometrikus részletekkel egy letisztult, kellemes, meditatív atmoszférát teremt meg, ugyanakkor arra sarkallja dolgozóit, hogy a dolgokat és történéseket különböző nézőpontból szemléljék.


Ha szívesen látnád rovatunkban a Te otthonodat, irodádat ékesítő műtárgyakat, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az info@artadvisory.hu címen!


82 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page