top of page
Keresés

Műtárgy: a közlekedő felöltöztetése – milyen kép illik ide?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Az emeleteket összekötő lépcső az egyik legegyértelműbb helyszín egy lakásban a festmények és képek elhelyezésére. A lépcsőfokok és a korlátok geometriája már önmagukban építészeti bravúrként jelenhetnek meg. Azok a szerencsések, akik hosszú lépcsősorral vagy több lépcsőházzal is rendelkeznek, bőven van lehetőségük gyűjteményük vagy éppen családi archívumok bemutatására. A legimpozánsabb daraboknak egyértelműen a lépcsőfordulók figyelemfelkeltő homlokfalán van a helyük.


A kiválasztott enteriőr több szempontból is látványos és alkalmas műtárgyak bemutatására. Fantasztikus, panorámás kilátással rendelkezik, így a beáramló fény megfelelő világítást biztosít a műtárgyaknak. Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy a falak sötétebb színeket kaphassanak. Így a háttér még inkább kiemeli az ide installált képeket – kiváltképpen, ha nagy kontrasztban álló fehér alapú művet választunk ide. A korlátsor anyagában és formájában is esztétikus, mely önmagában is díszítőelemnek tekinthető. Annyira dekoratív és annyira ízléses helyszín, hogy legszívesebben a bútorok helyére is szobrokat állítanánk!

A főfalra Soós Tamás: Létvonal sorozatának egyik kiemelkedő festményét választottuk.

Soós Tamás (1955-) a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett textil szakon és több német és svájci intézményben is képezte magát. Az 1980-as évektől metafizikus elvont tájképeket festett. Az itáliai művészeti hagyományból kiemelve gyakran ábrázolja a balusztrád formát, melyet megfeleltet az emberi test formájának. Gyakran állít színbe ellenpólusokat: férfi –nő, fekete-vörös, mely elemek között fesztültséget teremt. Festményei és plasztikái is tanúskodnak filozofikus gondolkodásmódjáról.

A Létvonal sorozat megidézi a művész textilek iránti vonzalmát, mivel minden kompozíciója színes szálak összefonódásából keletkezett viszonyt mutat be. A szövevényes vonalak árnyalatai az alapszíneket vonultatják fel és így absztrakt formában, egymás kontextusába kerülnek. A festmény megidézi kapcsolataink sokféleségét és sokszínűségét, de egyúttal elgondolkodtatnak az életünket átszövő különféle utak rendszeréről is.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

28 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page