top of page
Keresés

Műtárgy: a kerámiatárgyak ritmusa

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal azt vizsgáljuk, milyen alternatíva merülhet fel abban az esetben, ha nem festménnyel, hanem valamilyen másfajta alkotással szeretnénk otthonunkat ékesíteni.


A műtárgyak világa erősen festményorientált, egy gyakorlott műtárgyvásárló azonban tudja, hogy nem szabad leragadni csak a festményeknél, hiszen számtalan hihetetlenül izgalmas alkotással találkozhatunk például a szobrászat, kerámia- és üvegművészet terén. Ezen tárgyak kiválósága térbeliségükben rejlik: különböző nézőpontból szemlélve folyamatos váltakozást, anyagok harmóniáját vagy épp összeférhetetlenségét figyelhetjük meg rajtuk. Miközben folyamatos párbeszédben vannak környezetükkel. Egy-egy ilyen tárgy a dohányzóasztalon, az ablak mellett, vagy a komód tetején struktúrát kölcsönöz a szobának – összeköti egymással a benne található bútorokat és kiegészítőket.
A struktúra kialakításához Maróti Viktória: Búvóhely 5 című alkotását választottuk, amelynek lenyűgöző formája és textúrája a szövés módszerének átértelmezésében lakozik, egy soha nem látott eredményt biztosítva a tárgynak. A folyamat során a gombolyag fonál anyaga porcelánná válik, így jön létre a sajátos műtárgy. A művész által kikísérletezett, újszerű technológia lehetővé teszi, hogy a porcelán tulajdonságaival ellenkező struktúrákat, statikai játékokat és variációkat hozzon létre. Ezek az égetés közben irányítottan módosulnak. Az alkotó objektjei ebből kifolyólag a ritmikussággal játszanak, miközben művészi munkájának folyamatos kísérletezése a befogadót is az alkotás szerkezetének kitapintására ösztönzi, ezáltal az érzékelés magasabb szintre való emelkedését hozza létre.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

8 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page