top of page
Keresés

Műtárgy: a természet lenyomata

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal egy étkezőben helyeztünk el egy, a természetet megidéző műtárgyat.


A természetes, neutrális színekből, fa bútorokból építkező szobák egyre népszerűbbekké válnak a városi lakások belsőépítészeti megoldásaiban is. Ezzel az univerzális anyaggal a legkönnyebb a természet hangulatát visszacsempészni otthonainkba. Ennek a nemes anyagnak a titka, hogy bármilyen lakberendezési stílussal párosítható.


Enteriőrünkbe Kincses Előd Transzmutáció, 2018 című sorozatának egy elemét választottuk, amely amellett, hogy kiválóan párosul a szoba fa alkotóelemeivel, kontrasztot is képez: a fában fellelhető organikus barázdák, szerkezeti sajátosságok mind felfedezhetőek a fa szobor márvány párjában is. A művész ezt a naturális képződési folyamatot vitte át a tömör, hideg anyagba, ezzel mozgást, életet kölcsönözve neki.Kincses Előd: Transzmutáció, 2018. Fotó: Art Advisory Budapest, Zsdrál Art

Kincses Előd Transzmutáció című sorozata olyan fadarabokat ment át más alapanyagba – mészkőbe, márványba, acéltömbbe -, amelyek már korhadásnak indultak, amiket „kikezdett” az élet. Ezen fadarabok pontos mását faragással, gravírozással, fogászati technológia felhasználásával ülteti át más anyagokba. Szemmértékkel készíti a másolatokat, nem használ segédeszközként pontozót. Így a modellről esetlegesen készülő további darabok nem egyeznének meg pontosan a kiindulási darabbal. A technika jelenléte, a mesterséges intelligencia a művész által fontosnak tartott tartalmakat nem tudja átvenni az alkotó embertől, a segédeszköz feladatát láthatja el. Munkái kifejezik azt az elköteleződését, hogy a műalkotások létrehozása egy olyan kreatív folyamat, amelyet a kísérletezés, a különböző variánsok elkészítése csak kiegészíthet, de nem válthat fel.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page