top of page
Keresés

Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban?

Egy enteriőrbe helyezett szobor a plaszticitásán keresztül uralja az egész teret. Mivel ezeknek a műtárgyaknak általában több nézetük, több dimenziójuk van, mint a síkbeli képeknek így célszerű tág helyet hagyni számukra – és nem egy kis sarokba beszorítani őket – ahhoz, hogy igazán érvényesülni tudjanak.

Hatásuk pedig ennek megfelelően igazán figyelemfelkeltő, már csak abból a szempontból is, mert az ember ösztönösen hozzá szeretne érni egy térbeli alkotáshoz. Kellő elővigyázatossággal ez meg is tehető – természetesen a tulajdonos engedélyével – így a tapintás által plusz információkat szerezhetünk a műalkotásról és az így szerzett benyomásunk sokkal intenzívebben rögzül emlékezetünkben.

A kiválasztott szobabelső már a korábbi példáinkhoz hasonlóan egy olyan teret mutat, amelyet bármely otthonba el tudunk képzelni. Csupán egyetlen hangsúlyos árnyalat emelkedik ki az egyébként egységes berendezésből. A dekoráció egyszerűségében azonban gondos figyelem rejlik, ugyanis a kiválasztott műtárgy tulajdonságaira rímelő motívumok és anyagok alkotják.

Kontur András (1973-) szobrászművész alkotásaira jellemző, hogy látszatuk spontaneitásával ellentétben nagyon tudatos tervezés eredményei. Műveit gyakran láthatjuk kiállításokon is, de számos köztéri szobor alkotójaként is ismerhetjük őt. Szobrainak szerves alkotóeleme a hiány, azaz az áttört részek, melyek az értelmezés új kapuit nyitják meg. Ezen kívül ez az eszköz az anyag és a fény szimbiotikus kapcsolatát is szemlélteti.

A Roncsolt szirom című alkotás érzékletesen szemlélteti a szobor anyagszerűségét. A kő mintázata uralja az egész mű felületét, amely mély faktúrát kölcsönöz neki. Az áttörések ezen a plasztikán is megfigyelhetőek. A kőanyag keménysége ellentétben áll a megformálás lágyságával. Ugyanezt a kontrasztot képezi a tömör és az áttört felületek játéka.

A mű akkor érvényesül leginkább, ha jó megvilágítású, sok fénnyel rendelkező térbe installálják és ezáltal lehetővé teszik a közvetlen befogadás élményt. A múzeumok távolságtartó ridegsége eltűnik egy otthon falai között, így a műtárgy valóban a mindennapok részévé válhat.


Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page