top of page
Keresés

Műtárgy: egyedi üzenet, különleges hatás

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban.


Sokan a lakás színeivel és stílusával harmonizáló műtárgyakat részesítik előnyben otthonukban, azonban a műalkotások kiválasztásánál érdemes elsődlegesen a különlegességre törekedni. Egy, az otthonunkban elhelyezett egyedi műtárgy tükrözi sajátos ízlésünket, gondolkozásunkat és a világról alkotott elképzeléseinket. Legyünk vakmerőek és engedjük szabadjára a fantáziánkat! Ha sikerül olyan alkotást választanunk, amely sajátos jelentéstartalommal bír számunkra, jobban kötődünk az üzenethez, amelyet a műtárgy hordoz.


Egyszerre ismerős és idegen

Schwéger Zsófia: Még mindig itthon (London, Stratford) #4, 2021. Fotó: Art Advisory Budapest, INDA Galéria

Ehhez a kapcsolathoz Schwéger Zsófia: Még mindig itthon (London, Stratford) #4, 2021 című alkotását választottuk, amelynek egyszerű, letisztult formái békés hangulatot árasztanak, azonban érezhető feszültséget tapasztalunk abban, hogy képei nélkülözik az emberi lét bármely fellelhető bizonyítékát.

Schwéger Zsófia művészetéhez szorosan kapcsolódik az emigrációval való megbékélés folyamata. Pasztellszínű, grafikus festményei – amelyek nagymamája magyarországi otthonának belső tereit idézik –, olyanok, mint az emlékezet feltárása: „A családom már nem használja a házat, mivel Londonba költöztünk – mégis, a régi bútorok és tárgyak nagy része még mindig ott van. Mintha megdermedt volna az időben. Csábító színeket használok, mivel azt akarom, hogy a festményeim vonzóak és hívogatóak legyenek, ugyanakkor reduktív módon viszem fel a festéket, utalva az idegenség érzésére. Szeretem azt az elképzelést, hogy a festmények meghívnak, de ki is zárnak.” – jegyzi meg a művész.


Meghitt nosztalgia, rideg környezet

A vászon fehérje néha áttűnik a színtömbökön, míg a szabadkézi vonások apró remegéseket hoznak létre a festék felvitelében; ez a határok szelíd szétfolyását, ami a tulajdonlás bizonytalanságát és az emlékezet idővel való törékenységét idézi. Az alkotás tehát mintegy kontrasztot alkotva a szoba többi részével a meghitt nosztalgia mellett egy szomorúbb, ridegebb teret idéz meg, miközben a valós szoba barátságos és kényelmes, ezzel mélyítve a valóság és művészet közötti komplex viszonyrendszert.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page