top of page
Keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXIV.

Ámmer Gergő Forrás című márványszobra


Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Februárban az éptészeti hagyaték témaköréhez kapcsolódva Ámmer Gergő Forrás című alkotását mutatjuk be.


Ámmer Gergő szobrászművész munkássága egyedi módon ötvözi a klasszikus szobrászati elemeket a kortárs szemlélettel: anyaghasználata és formavilága tradicionális mintákat követ, ám az általa ábrázolt alakok és jelenetek, illetve a tartalom és az üzenet egyaránt modern és időtlen. A munkái által megfogalmazott gondolatok az emberi lét alapvető kérdéseivel foglalkoznak. Az antik hagyományok és plasztikai elvek újraolvasása és újranézése teszi alkotásait különlegessé. Ámmer szobraiban a múlt és a jelen összeolvad, létrehozva egy sajátos szobrászi nyelvet. Művei nemcsak megidézik a régmúlt korszakokat, hanem egyedi megközelítésből vizsgálják azokat, így lehetőséget adva a nézőknek az új értelmezési keretek kialakítására.


Ámmer Gergő Forrás című szobra, 2023, márvány, 190 x 95 x 95 cm. A művész jóvoltából. „Szobraimat jellemzően mitológiai és vallási indíttatású témák inspirálják, melyeket nyitottan, asszociatív módon kezelek. Feloldom az ikonográfiai kötöttségeket, így vizsgálva, újragondolva a toposzok jelentését. A klasszikus szobrászatot idéző formarend és anyaghasználat egy olyan konstans állapotra utal, ami a történetek folyamatos ismétlődését zárja magába. Ciklikusan, sémaszerűen ismétlődnek az események, mintha az idővel nyert tapasztalatunkról tudomást sem vennénk. Olyan axiómákat bontok ki, amik az emberi sorsot meghatározzák. Megjelenik például az idő fogalma, a ciklikusság, a boldogság, morális és a pszichét érintő kérdések egyaránt. A jelen kor fejlettsége, technikai előrehaladottsága ellenére az ember alaptermészete nem változik.”


Az általunk választott Forrás című alkotás Ámmer legújabb, 2023-as sorozatának egyik kulcsdarabja. Ezzel a szoborral többrétegű metaforát képez a római mitológia Janus istenének ikonikus alakjával.  „A Forrás című márványból készült munkám medencéiben keringő, önmagába visszatérő víz is erre a végtelen egymásutániságra utal, a kozmikus időt szimbolizálva. A kút tetején Janusnak, a római mitológia istenének kettős portréja magasodik. Uralja az időt, egyik arcával a múltat, a másikkal a jövőt látja. A káoszból született, vele együtt jött létre az idő fogalma. Dualitás jellemzi, jelen van minden szerves élet és elvont fogalom kezdeténél és végénél. Kapuk, átjárók, utazás, kereskedelem, pénzügyek, hajózás, háború és béke őre ő. A portré egy tálon keresztül kezd masszaszerűen finoman lefolyni az alatta keringő vízbe, ezáltal felkínálva egy új mitológia, új korszak kezdetét.”


A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

6 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page