top of page
Keresés

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy tetőtér berendezése sok esetben kihívást jelenthet, mivel a lakrész építészeti elrendezése rendszerint összetettebb, mint más tereknek. Ennek oka a tetőszerkezet változatos kivitelezése, valamint a hozzá kapcsolódó osztott falszakaszok és ablakos részek viszonya. A hangulat ezekben az itt kialakított helyiségekben mindig nagyon különleges: rejtett, intim és egy kicsit mindig úgy gondolunk rá, mint a helyre, ahol akármikor kincsekre bukkanhatunk.


Bár az említett építészeti rendszerek egyedi és változatos kivitelezése miatt nehézkes lehet egy műtárgy installálása a tetőterekbe, egy kis kreativitással nem lehetetlen. A bemutatott enteriőrfotón több dekorációs elem is utal a művészet iránti szeretetről: ilyen a tagozó elemként érvényesülő nagyméretű képkeret és a hasonló funkcióval rendelkező szobor is. A homlokfal az egyetlen olyan síkfelület, mely lehetővé teszi egy festmény bemutatását. Ezért meg is ragadtuk a lehetőséget, hogy ismét egy kortárs alkotással tegyük még művészibbé a teret.

A kiválasztott festmény ezúttal Nemes Anna alkotása, akitől korábban egy találó művet mutattunk be egy gyerekszobába falára elhelyezve. Ezúttal a Porckorong című művének találtunk új otthont, ebben a különleges tetőtérben.

A művész legfontosabb témája az emberi test változatosságainak és extrém pozícióinak bemutatása. Rendszerint sorozatokban gondolkodik, így még hatékonyabban tudja kifejezni és elénk tárni azokat a kiemelt testképeket, amelyek figyelmét különösen megragadják. Az elmúlt hetekben A Jámbor szörnyeteg című filmterve, melyet Csuja Lászlóval közösen készítettek elnyerte a jeruzsálemi Sam Spiegel International Film Lab forgatókönyv-fejlesztő workshop fődíját. Ez a nagyreményű forgatókönyv pedig a női testépítésről szól: ebben a témakörben Nemes Anna kutatásokat és megfigyeléseket is végzett. Érdemes figyelni a fiatal tehetségre, mivel számos műfajban tartogat számunkra olyan élményeket, melyekből kivételes világokat ismerhetünk meg.

Az ábrázolt légies test egyrészt pasztelles árnyalataival illeszkedik a tetőtér szürkés-kékes színeihez. Másrészt maga a test, mint ábrázolt forma több dekorációs elemmel is összhangban van: a tér közepén látható csavart alakú szobor és a falra akasztott ruhák sziluettje is az emberábrázolás témájához köthető. A festményen megjelenő hátakt pedig a háló részletéhez kombinálva fokozza a tér hangulatából áradó intimitását. A bemutatott kép és a tetőtér titokzatos atmoszférája jól kiegészíti és erősíti egymást.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page