top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy fogadótérbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba.

Az első benyomás éppolyan fontos egy új térbe megérkezve – legyen szó lakásról, irodáról vagy közintézményről –, mint egy személyes találkozás alkalmával. A megérkezés hangulata jelentősen befolyásolhatja beszélgetésünk vagy tárgyalásunk kimenetelét is. Abban, hogy hogyan teremtsünk bizalmat sugározó, barátságos légkört egy fogadótér enteriőrjében, ahhoz újra egy kortárs műalkotást kerestünk.


Egy előszoba funkciója a megérkező személyek fogadása, valamint átvezetés egy nagyobb, kényelmesebb térrészbe. Éppen ezért általában ezeknek a helyeknek a mérete nem túl nagy és nem teszi lehetővé azt sem, hogy túl sok berendezési, vagy dekorációs elemet használjunk benne. Gyakran láthatunk ilyen helyeken a jól megválasztott, praktikus bútorzat mellett tükröket is, melyeknek természetesen szerepe van az öltözködésben, de egyúttal növelik a térérzetet is. A falfelületet azonban a tükrök mellett vagy helyett festményekkel is gazdagíthatjuk! Különösen abban az esetben célszerű ez, ha a fogadótérben várakozó időt is el kell tölteni, mert ilyenkor lehetőség van jobban szemügyre venni egy-egy műalkotást. A bemutatott enteriőrben Ernszt András Kékes fátyol című képét választottuk.

Ernszt András (1973-) a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karának adjunktusa. Szorosan kötődik Pécs városához: tanulmányait is itt végezte, majd Münchenbe kapott ösztöndíjas lehetőséget. Doktori képzésekor Keserü Ilona volt a mestere. Számos díjjal és ösztöndíjjal ismerték már el munkáit, művei pedig neves köz- és magángyűjteményében is megtalálhatóak. Jelenleg Budapest egyik legrangosabb kortárs galériája képviseli. Festményeire színgazdagság és változatos térformálás jellemző, melyekben a réseknek, hiányoknak is fontos szerepe van. Alkotásaival az absztrakt és a figuratív megjelenítési formák mezsgyéjén egyensúlyoz.

A Kékes fátyol, 2018 című festmény első olvasata egy természeti elemek, ágak, levelek, termések sziluettjét felvonultató réteg. A kompozíció azonban egyre mélyebb és mélyebb perspektívára nyit rálátást. A festő kibontja a képteret és a néző szemét fátyolszerű, szinte lebegő hártyákon keresztül vezeti. A természet élénkségét ezeknek a színes rétegeknek a mozgalmasságán keresztül idézi meg. A festményen domináló kék és más természeti színek és elemek összhangban vannak egymással, ezzel az élővilág fantasztikus gazdagságát eleveníti meg a művész. A kép azért nagyon ötletes választás egy fogadótérbe helyezve, mert a rajta megjelenített motívumok összekötő szerepet töltenek be az épületen kívüli és azon belüli világ között.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

7 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commentaires


bottom of page