top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

Frissítve: 2019. aug. 6.

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakkal ismerkedhetnek meg olvasóink és láthatják, hogyan illeszkedhetnek be ízlésesen az otthonunkba és a mindennapjainkba.

Ha egy olyan teret kell megnevezni, ahol biztosan minden lakásban van fali dekorációs elem, az biztosan a gyerekszoba. Itt funkciója van a képi ábrázolásoknak, ugyanis a kicsik sokat tanulnak a vizuális világból, valamint a képek színei és formái hatással vannak a közérzetükre is. A vidám ábrák és motívumok beindítják fantáziájukat, új mesék és kalandok elevenednek meg képzetükben.


Egy gyerekszobába választott kép emblematikus szerepet tölt be a család életébe: jó sztorik, szép emlékek, közös történeteink kötődhetnek hozzá. A folyamatos gondolati reflexek hatására könnyen a mindennapok szerves részévé válik. Ha pedig ennyire személyes és eleven kötődés alakul ki a család és egy festmény között, akkor igazán megfontolandó, hogy egy hosszú távon is jó befektetésnek bizonyuló, értékálló műtárgyat válasszunk. A kortárs művészek festményeinek kínálatából pedig ez nem is jelent nagy kihívást.

A bemutatott gyerekszoba enteriőrbe Nemes Anna: Gólem című festményét helyeztük el.

Nemes Anna 1989-ben született, tehát a kortárs művészek fiatal generációjába tartozik. 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A festészet mellett filmkészítéssel is foglalkozik. Művészetének központjában az emberi test áll. A témakörön belül a szokásostól eltérő, extrém, vagy különös testjelenségek foglalkoztatják. Stílusa nagyon egyedi: akvarellhatású kompozícióit akril festékkel alkotja meg teljesen kontextus nélküli háttérrel.

A Gólem (2015) című kompozíció egy olyan jelenetet elevenít meg, mely megidézi a gyermekkor játékosságát. Ebben az időszakban a gyermekek teljes bizalommal, feltétel nélküli szeretettel néznek fel a szüleikre, akiknek alakja – mint a többi felnőtté is – számukra óriási méreteket ölt. Ezért is érzik biztonságban magukat a közelükben. A festmény keret nélküli, szabad installálása szinte észrevétlenül simul a térbe. Az enteriőr nem túl hivalkodó, mégis értékes és szimbolikus elemeként a pasztell színek segítségével ezt a fajta gyermeki bizalom érzetét közvetíti.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

8 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page