top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Műtárgy rovatunkban hétről-hétre olyan kortárs művészeti alkotásokat mutatunk be, melyek jól illenek modern enteriőrökbe és amelyekkel jó együtt élni a hétköznapokban. Az eddig bemutatott lakásbelsők mind-mind valamilyen egységes szemléletmódot bemutató, határozott stílussal rendelkeztek. Közülük több igen exkluzív helyszín, amely meg is kívánja valamilyen műtárgy befogadását.


Ezúttal viszont azt szeretnénk megmutatni az olvasók számára, hogy nemcsak különleges helyszíneken kaphat helyet egy festmény vagy egy szobor. Egy hétköznapibb, klasszikusabb enteriőr is teljesen alkalmas arra, hogy műtárgyakkal tegyük gazdagabbá. Sőt, feltehetőleg ezeken a helyszíneken könnyebb dolgunk is van a választást illetően, mivel a fehér falak és a sterilebb közeg szinte megidézik a múzeumi atmoszférát, így emelkedettebb hangulatot varázsolhatunk belőlük a művészet segítségével.

Egy olyan szobák közti közlekedő-folyosó részletét választottuk, ahol a fehér falakat csak az ablaknyílás osztja meg. A berendezés jelzésértékű, visszafogott színekkel rendelkező bútorokból áll. Akár ismerősnek is tűnhet ez a lakásszeglet, annyira tipikus és hagyományos. Bármely új építésű ház belső tere is lehetne. Ezek az egyszerű falak csaknem kínálják magukat arra, hogy kreatív módon bánjunk velük és valamilyen karaktert kölcsönözzünk nekik. Mi sem kézenfekvőbb tehát, minthogy egy kortárs műalkotással gazdagítsuk a teret.

Françoise Gilot Szívből című kompozíciója az enteriőrre is jellemző hagyományos jellegű motívumkincsből áll. Bár a kép alkotóelemei alapvető geometrikus formák, mégis egy különleges egységet alkotnak, melyből ősi energia árad. Az erőt sugárzó madár figura őskori szimbólumvilágot sejtet. Környezetében megjelennek az égitestek, melyek mondavilágok kiemelt jelentőségű elemei, így az egész mű stílusa évezredes kultúrákhoz köthető.

Picasso egykori kedvesének művészeti kifejezőeszköze jellemzően az egyszerűségre, közérthetőségre törekszik. Ezt a szándékot tökéletesen megtestesíti a bemutatott kompozíció is. A fehér és fekete ellentétére épülő kontúros struktúrában kiemelt szerepe van a rajzosságnak. A lecsupaszított motívumokból építkező kompozíció nagyszerűsége az asszociációk előhívásában rejlik. Pontosan ez a jellegzetesség teszi izgalmassá a művésznő egész életművét, amelyben több ezer év művészeti hagyományát közérthető formában, saját kortárs vizuális nyelvébe sűríti.

Az átjáróba való installálás azért is szerencsés megoldás, mivel itt minden vendégünk megcsodálhatja gyűjteményünk darabját. A kép által teremtett atmoszféra személyes tulajdonságainkat, gondolkodásmódunkat is közvetíti, általa szavak nélkül kommunikálhatunk a hozzánk betérőkkel.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

27 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page