top of page
Keresés

Műtárgy: nyárt idéző retró

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal egy izgalmas fotónyomatot helyeztünk el egy nappaliban.


A tél végi első napsugarak megjelenésével automatikusan a szép idő és a vakáció felé vágyódunk. Amíg a meleget várjuk, enyhíthetünk a türelmetlenségünkön azzal, hogy otthonunkba igyekszünk visszacsempészni a nyár emlékét. Ezt a tavaszköszöntő virágok elhelyezésével tehetjük meg, valamint egy vidám, a nyaralást megidéző műtárgy is garantáltan a nyári utazásunk szervezésére sarkall minket.


Murányi Kristóf: afternoon at the lake, 2014, C-print, archív papíron, keretezve, 50 x 70 cm. Fotó: Art Advisory Budapest, Mymuseum Gallery

Ehhez a játékos nyári hangulathoz Murányi Kristóf afternoon at the lake, 2014 című alkotását választottuk, amelynek nyugalma és visszafogott, retró hangulata egy harmonikus nyári balatoni délutánra repíti nézőit. A nyomat tanulmányozásával gyermekkori emlékek, fények, illatok és ízek jelennek meg bennük a tóparti üdüléseink hatására, amelyek meditatív és önfeledt érzéseket szabadítanak fel bennünk.


Murányi Kristóf grafikái mindennél jobban demonstrálják a kevesebb több elvét - szinte új értelmet adva ennek a mondásnak. Tájképeivel, csendéleteivel, primer színekre és formákra redukált portréival mintha a minimális eszközkészlet határával kísérletezne, amely még képes átadni a kívánt tartalmat.


Megannyi hungarikumot fedezhetünk fel Murányi grafikáin, amelyek mindig megragadják az egyénben az általánost. A grafikák esztétikája már önmagában is sugallja a kérdésfelvetést a modernizmus felé; mindazonáltal az alkotás nem egyszerűsíti le a munkákon megjelenő épületeket és tárgyakat, épp ellenkezőleg: könnyed és stílusos humorával még összetettebb olvasást eredményez.


28 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page