top of page
Keresés

Műtárgy: a nőies elegancia bája

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal a nőies lakberendezés titkaiba nyerhetünk betekintést.

A finom női pompa emelkedettséget kölcsönöz a szobának. Ha egy kis nőiességet szeretnénk lakberendezésünkbe csempészni, fontos, hogy megfontoltan válasszuk meg a kiegészítőket. A gyengéd pasztellszínek és a letisztult, elegáns berendezés a nőies elegancia elengedhetetlen kellékei – ezáltal a környezet sokkal frissebbé, könnyedebbé és légiesebbé válik. Ahhoz, hogy az enteriőrben ilyen emelkedett hatást érjünk el, érdemes egy kis csillogással feldobni a szobabelső hangulatát. Ennek legjobb módja, ha üvegtárgyakat, akár üvegcsillárt választunk – ezen elemek fényvisszaverődése beragyogja az egész szobát. Ember nagyságú tükrök segítségével pedig optikailag is növeljük a teret. A világos, kevésbé faragott fabútorok és egy-egy gondosan elhelyezett növény bájosabbá teszi a szobát. Az ilyen stílusú enteriőrökben érdemes kerülnünk a nehéz kiegészítőket – például a nagyobb fémtárgyakat és túlzottan mozgalmas dekorációt. Továbbá jobban tesszük, ha mind a festmények, képek választásánál a pasztellesebb árnyalatoknál maradunk.


Légies kiegyensúlyozottság



Választásunk Gábor Áron Természet és szellem című műalkotására esett, amely színeiben gyönyörűen kiegészíti a letisztult fehér falakat. Káprázatos ábrázolási világa magával ragadja a nézőt. Gábor Áron következetesen fejti ki művészetében a felmerülő motívumokat, amelyek át- és átlépnek egyik tárgycsoportból a másikba, valamint amelyből új összefüggések bontakoznak ki.

A művész képsorozatában – amelyben a választott kép is megtalálható – a motívumok egyszerűsödtek, nem uralkodnak olyan határozottsággal a képfelületen, mint korábbi társaik esetében. Ettől önállóbb életre keltek, az egész kompozíció sokkal kiegyensúlyozottabbá, a képek pedig légiesebbé váltak.

„Rendkívül organikus az összhatás, a motívum és háttér viszonya kiegyensúlyozott, miközben finom arányérzékkel minden képen mesterien helyez el a szinte zavaró tökéletességet felbolydító, apró disszonanciákat” – mondja az alkotásról Fitz Péter művészettörténész.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page