top of page
Keresés

Műtárgy: a szabadság interpretálása

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal egy szürreálisba hajló figurális festményt helyeztünk el a szobában.


Az absztrakt művészet izgalmas szín- és formavilága miatt az egyik legkézenfekvőbb döntés, mikor műtárgyat választunk enteriőrünkbe. De mi teszi egyedivé és sajátossá a figurális művészetet?

A figurális művészet és a klasszikus formaalkotás egyik különlegessége az alkotás üzenetében rejlik, hiszen egy olyan narratívát tud a kép megfogalmazni, amely a világgal kapcsolatos kérdéseket, sajátos értékrendet és hozzáállást állít fel nézőjében.


Szürreális, szuggesztív üzenet

Incze Mózes: Valahol máshol, 2021. Fotó: Art Advisory Budapest

Rendkívül szuggesztív üzenetet fogalmaz meg Incze Mózes Valahol máshol, 2021 című alkotása. A test részleteit megjelenítő festmény a teljesség hiányát ülteti el nézőjében, azonban egyáltalán nem nyugtalanító módon: a gyönyörű messzi táj a szürrealista képi jegyeivel meghittséget és érzékiséget idéz meg, csendje és nyugalma pedig a szabadság ígéretét hordozza magában. Incze Mózes festményei a klasszikus festészeti hagyomány szürrealista továbbgondolásának termékei.


Többnyire emberalakokat jelenít meg, amely a jelen megélésben csúcsosodik ki úgy, hogy közben a mítosz és a modernitás ötvöződése is hatással van művészetére. Festményein sokszor teljes vagy részleges testek, testrészek állnak ellentétben gépekkel, ezáltal képei az erős társadalmi beágyazottságra reflektálnak. Mindemellett, a művész sokszor egy-egy bibliai jelenetet vesz kiindulási pontnak. A művek titokzatossága kérdésfelvetésre ösztönzi nézőjét, ezáltal fenntartja a lehetőséget a folyamatos újraértelmezésre.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

13 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page