top of page
Keresés

Műtárgy: geometrikus formák hódítása

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban.


A modern stílus három alappillére a színek harmóniája, az izgalmas kontrasztok és a geometrikus formák. A tökéletes modern enteriőr titka azonban az, hogy a három alkotóelem között megtaláljuk az egyensúlyt, hogy az innovatív kiegészítők ne keltsenek túlzó hatást.


Mit válasszunk modern dizájnhoz?

A modern dizájnhoz bátran választhatunk különleges kialakítású bútorokat, mint például a Bauhaus irányzat székei és ülőalkalmatosságai. Különleges, ám egyszerű kivitelezésük miatt gyorsan a nagyközönség számára is elérhetővé váltak. Szintén a stílus jellemzője, hogy a szabad teret igyekszik nem telezsúfolni fölösleges dekorációval, hanem szellőssé, légiessé alakítja a szobabelsőt. A világos színek használata pedig segíthet abban, hogy a fényhez nehezebben hozzájutó enteriőr is világosabbnak hasson.


A modern stílus dísze gyakran a szobanövény, ami remekül illeszkedhet a szoba dizájnjához, azonban fontos, hogy megfelelő kaspót, illetve vázát válasszunk hozzá. A legjobb megoldás a merész formájú üvegvázák, valamint a fonott kaspók használata.




Geometrikus formák

Amikor egy modern stílusú szobabelsőre gondolunk, a geometriai formák jutnak először az eszünkbe. Ezen elemek alkothatják az ülőalkalmatosságok, dohányzóasztalok, konyhabútorok részeit, megtalálhatóak a falakon, vagy akár az ágyneműhuzatot ékesíthetik. Ám a legelegánsabb megoldása annak, hogy a becsempésszünk ezeket a vonalakat és formákat szobánkba, egy absztrakt kép elhelyezése a falra. Különösen egy fekete-fehér festmény lehet jó választás, hiszen ez a letisztult stílust képviseli.


Így esett a választásunk Mengyán András: 4D Square című alkotására, amelynek lenyűgöző formaisága és strukturáltsága garantáltan a szoba egyik legizgalmasabb részévé válik, valamint gyönyörűen illeszkedik az enteriőr többi alkotóeleméhez. A művész számára nagyon fontos a geometriai forma nyelve, témaválasztásáról pedig úgy nyilatkozott, hogy karriere kezdete óta a természetet kutatta, mivel gazdagságán és változatosságán túl felfedezett olyan esszenciákat, törvényeket, amelyek olyan közös tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a szerkezet, a mozgás, a ritmus, az intervallumok és az arányok. A geometriát és a geometrikus formákat kiváló eszköznek tartotta elképzeléseinek vizuális kifejezésére, ezáltal elkerülve a természeti világ konkrét tárgyaira való hivatkozásokat. Az alkotási folyamat alatt pedig rájött, hogy a geometriai formákon keresztül bármit ki tud fejezni, és akár egy egészen új világ megteremtésére is képes.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page