top of page
Keresés

Műtárgy: inverz színek, belső tapasztalás

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal egy élénk színű hálószobában helyeztünk el egy minimalista festményt.


Merész vállalkozás élénk színűre festeni otthonunk falait. Habár az harsány színek energizáló, élénkítő hatásúak, és a hangulatot is fokozzák, mégis igazi kihívás velük bútorainkat párosítani.


Ha a falszín feltűnő, válasszunk minimalista alkotást

Választott enteriőrünk hideg tónusú, kékes-lilás falaival sem kivétel: ehhez a színhez nagyon sok fény kell, hogy ne sötétítse be teljesen a szobát. Maga a hálószoba eleve hangsúlyos. Így igyekeztünk az ágy fölé egy olyan festményt választani, amelyet a kompozíciók környezetének fehér árnyalatai, a minimalista megfogalmazásmód, a redukált formavilág, a lágy ecsetkezelés jellemez.

Jagicza Patrícia: Queen Kong, 2021. Fotó: Art Advisory Budapest, NACO

A festmény Jagicza Patrícia: Queen Kong, 2021 alkotása, amely a belső lelki vívódást, az újrakezdés reményét és az önmagunkba való befelé nézés és elemzés ígéretét hordozza magában. A falon elhelyezett művel, mintha megfordultak volna a szerepek: általában a letisztult, fehér falak párosulnak az élénk színkavalkádot tartalmazó festményekkel, azonban itt most pont fordítva tapasztalunk mindent.


A hálóban elhelyezett kép az újjászületés eszméjét hordozza

Jagicza Patrícia érzékeny, figuratív-realista festményei a művész önmagához való viszonyát kutatja. Eközben az önmegismerés aktuális fázisát, a dolgok jelenlegi állását tükrözi rejtett tartalomrétegekkel, határozott döntések és véletlenszerű kísérletezés eredményeivel. Alkotói tevékenységének középpontjában az újjászületés misztériuma áll, melynek központi eleme egy “kicsavart” Janus ábrázolás. Jagicza ezt motívumot írta át saját duplikált önarcképpé, festményeken és nagyméretű textil installációkon keresztül dolgozza fel magánéletének egy tragikus időszakát. Az érzelmileg intenzív periódus lezárásaként, levedléseként is értelmezhető az emberi bőr érzetét keltő anyagok és színek megjelenése. Az újrakezdéssel, a régi rétegek lehámlásával saját művészeti praxisát formálja újra. Koherensen tartja az önarckép tematika kibontását festészetén belül, olyan hívószavak mellett, mint megtisztulás, születés, újjászületés, átváltozás.


Ez a folyamat állandóan bővülő, fejlődő egységként mozog. Jagicza Patrícia a változás lehetőségét ragadja meg, miközben teret ad a látszólag legkisebb gondolati foszlányoknak is.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/


11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page