top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik a nyaralóba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A nyaraló berendezése mindig kötődik természetes környezetéhez. Egy vízparti házban gyakran köszönnek vissza dekorációs elemként vízhez köthető anyagok, mint például nád, kagylók, hajókötelek. A víz, mint központi természeti elem kortárs művészeket is megihlet. A felszín tükröződése, a mélység, a színek mind-mind olyan tulajdonságok, amik szimbolikus jelentéssel is bírnak.


Akár egy Balaton-parti luxusnyaraló enteriőrje is lehetne a fotón látható szobabelső. A képkivágás fókuszában a vízre nyíló kilátás áll, mely mellett a tiszta fehér falfelület teljesen alkalmas egy festmény bemutatására. A szoba berendezése minimális, néhány bútordarab kapott benne mindössze helyet. Képzeljük el, ahogy a karosszékben ülve, reggeli kávénkat kortyolva a víz hullámzását figyeljük. Ez a közeg igazán méltó arra, hogy egy olyan képzőművészeti alkotást illesszünk bele, ami megfogja figyelmünket és látványába el lehet mélyedni. Gábor Áron: A mélység vonzásában című festménye szorosan kapcsolódik a vízre nyíló kilátáshoz.

Gábor Áron (1954-) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, ahol Kokas Ignác, majd Klimó Károly és Erdélyi Miklós is mesterei voltak. Több tanulmányúton járt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. Feleségével, Heller Zsuzsa kerámiaművésszel budapesti és badacsonytomaji műtermeikben alkotnak. Festészet mellett szobrokat is készít, de intermédiás szemlélettel közelít más művészeti ágazatokhoz is. Festészetére jellemző a több síkban értelmezendő kompozíciók megalkotása, melyekben jelentős szerepe van grafikai eljárásoknak is.

A Fenyegető mélység című festmény 2012-ben készült vászon alapra olajfestékkel. Mérete miatt is impozáns, ugyanis 90×110 centiméter, így bemutatása megkívánja a nagy és semleges falfelületet. A kompozíció horizontális nézetén több szint, több térbeli mélység jelenik meg. A perspektíva strukturális rendbe szerkesztett, melyben különböző színmezők épülnek egymásra. Mindeközben a fényjelenségeket a kép vertikális osztása emeli ki. Izgalmas oldás – vagy éppen feszültségkeltés – a képmezőben az organikus vonalak hömpölygése, melyek egymásba kapaszkodva és összecsavarodva a természet mozgásainak dinamikáját jelenítik meg. Így ábrázolja a festő a víz világát körülölelő élettel teli közeget, melyben minden elem folyamatosan interakcióban van egymással. Ez a látványvilág megkívánja, hogy a szemlélő igazán bevonódjon a kompozícióba, amit az egyedi festői stílus igazán lebilincselővé tesz.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page