top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy modern étkezőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A bútorok formái és színei alapvetően meghatározzák egy enteriőr jellegét. A natúr anyagok és árnyalatok kifejezetten jól működnek élénk bútorszövetekkel és színben passzoló fém kiegészítőkkel. Ha egy formavilág ilyen összhangban van, mint ebben az enteriőrben, ahol a lámpa búrája, az asztal lapja és a széktámlák is ívesek, akkor ezt a törekvést egy festmény kiválasztásával is tudjuk fokozni. Mert nem törvényszerű, hogy minden műalkotás négyzetes alakú!


A kiválasztott étkező tér falára egy négyzetes térbe szerkesztett tondó formájú, színes képet választottunk Hetey Katalin életművéből.

Hetey Katalin (1924-2010) a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Szőnyi Istvántól tanult. Egész művészetére nagy határt gyakorolt római tanulmányútja, mely során magába szívta az ókori kultúra formakincseit. Ezek a motívumok gyakran ismétlődnek különböző korszakaiban is. Alkotott Kaliforniában és New Yorkban is és sokat utazott Nyugat-Európában. Párizsban telepedett le férjével, Konok Tamással.

Az 1980-as évektől kezdve egyre gyakrabban látogatott haza Magyarországra és több művésztelepen is részt vett. Nem csak grafikáiról és festményiről, hanem szobrairól is híres. Ezeknek a plasztikáknak az a különlegessége, hogy többféleképpen újraépíthetőek. Vizuális nyelvére a geometrikus megfogalmazás mód, a mozgás tényezője, valamint a rész és egész viszonyának vizsgálata jellemző.

Az S.T. elnevezésű kompozíció alapja egy sokszorosítótechnikai eljárás, mégpedig a rézkarc. Az így megalkotott kör kompozíció egységekre bontott. Ezeket a geometrikus részleteket egész felületükben különböző színekkel festette meg a művész. A tekintet a kép középpontjára fókuszál és az onnan a kör szélei felé futó sugárvonalak hatására utal mozgalmasságra.

Hetey művei gyakran megidézik a tájak felülnézeteit, parcellázott földeket vagy éppen domborzati jelenségeket. Ezeknek a motívumnak az átdolgozása, átgondolása a geometria sokszínűségét is alkalmazva izgalmas kompozíciókat hoz létre. A különös formavilág és a színek kizökkentenek az állandóságból és a mű egésze inspirálja gondolkodásmódunkat.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page