top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy tárgyalóba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A művészet és a kereskedelem kapcsolata egyre jelentősebb pénzforgalmi üzleteket generál. Nem csoda tehát, hogy a világ fontosabb bankjai és cégei tudatosan építik fel saját műtárgyakból álló gyűjteményüket, melyben a befektetési szempont is dominál. A reprezentatív céllal vásárolt művek pedig az egyes intézményekbe installálva, akár a bankügyek intézése közben is megcsodálhatóak. Így egyfajta kortárs művészeti kiállítás élményével is gazdagodik az ügyfél, ahol sok információt megtudhat az intézet értékeiről, motivációiról. Emellett számos kutatás eredménye is bizonyítja, hogy a műalkotások kedvező hatással vannak a munkavégzésre. Ezek a szempontok alapján már nem is kérdés, hogy miért kapjon helyet egy festmény akár egy irodai környezetben.


Köztudott, hogy a színek jelentősen befolyásolják kedélyállapotunkat, sőt vannak, akik gyógyító hatást is tulajdonítanak nekik. Egy műalkotás színvilága is atmoszférát teremt, így árnyalataival kommunikál az érzelmekkel. A kompozíció felépítése pedig sugározhat dinamikát, vagy kiegyensúlyozottságot, ezáltal serkenti a kreativitást és a gondolkodásmódot. Egyre népszerűbb tendencia nagyvállalati közegekben, hogy a közös gondolkodást megkívánó meetingeket műalkotások segítségével végzik. A művészi vizuális ingerek ugyanis olyan agyhullámokat stimulálnak, melyek más közegben fel sem vetődnének. Egy megbeszéléseknek teret adó, klasszikus tárgyalóteremben egy magyar kortárs képzőművész, Ujházi Péter élénk színeket vibráltató festményét mutatjuk be.

Ujházi Péter (1940-) sokoldalú képzőművész. A magyar modern művészet kulcsfiguráitól, Bernáth Auréltól és Kmetty Jánostól is tanult. Tanulmányúton járt Párizsban és Rómában, majd hosszabb idei élt Svédországban. Művészi kifejezőeszköze a naivitásból ered, melyet falfirkák és gyermekrajzok világa inspirál. Képeinek kerete nem lezárja és egybefogja, hanem megnyitja, és a végtelenben folytathatóvá teszi műveit. Festmények mellett dobozműveket, szobrokat és kerámiaedényeket is készít.

Ujházi Péter: Árki tavasz (kék), 2017 című festménye egy mozgalmas, színdús kompozíciós elevenít meg. A vidéki helyszín természeti elemeinek sokszínűsége az impresszionisták stílusát villantja fel. Technikájával játszik a fény és árnyék közti mozgalmassággal. Egy ilyen élénk festmény kifejezetten ideális választás akár munkahelyi környezetbe is, mivel minden egyes részlete életerőt, jó hangulatot és dinamizmust sugároz.


A rovat szakmai partnere a műtárgy.com/Art Advisory Budapest.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

31 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page