top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy városi nomád stílusú nappaliba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba.

A nappali az otthonok közösségi tere. Itt van hely és alkalom beszélgetni a családdal, összehívni a barátokat vagy csak megpihenni egy hosszú nap után. A nappali központi helye a lakásnak, amelyet ezért is szeretnénk különlegessé varázsolni.


Az általunk kiválasztott nappali természetközeli stílusa anyag- és színhasználatában is megmutatkozik. Kiemelték benne a fából készített részleteket, melyek egyaránt megmutatkoznak a burkolatokon, valamint a bútorokon is. Ehhez élő növényeket, háncsból készített kiegészítőket és pasztellszínű textíliákat válogattak.

Az urbán nomád stílusú otthon öltözéke

Ebbe a megnyugtató atmoszférájú enteriőrbe csempésztünk egy kis élénkséget egy műtárgy segítségével. Méghozzá egyenesen egy igazi világsztár képét választottuk ahhoz, hogy a tér kiemelkedő pontján a művészet nyelvén keltsen melegséget és egyben vidámságot sugárzó hangulatot. A fő falon, a nagyméretű üvegfalnak hála, Françoise Gilot: Női szimbólum című alkotása szinte életre kel a természetes fényben.

Françoise Gilot élete végigvezet a 20. század jelentős művészeti áramlatain, melyek a mai napig ihletői a 98 éves festőnőnek. A párizsi művésznő jogi tanulmányok után választotta a festészetet hivatásául. A világhírű magyar festő, Rozsda Endre tanítványa is volt, de Henri Matisse művészete is nagy hatást gyakorolt rá. A festőlegenda, Pablo Picasso élettársa volt, két közös gyermekük is született. Gilo a színek szerelmese, valamint a rajz és a struktúrák kutatója. Számára a festészet a csend művészete, ‘szökés a szabadságba’. Ezt az érzetet közvetíti minden alkotásával.


A képen absztrakt formában a nőiségre vonatkozó jellemzők kerültek egy kompozícióba. Ez a szimbólumrendszer megidézi a nőiséghez köthető legalapvetőbb kapcsolódási pontjainkat: a melegséget árasztó, éltető erőt, mely folyamatos mozgásban van. Ezeket az asszociációkat a művész nem csak a megfelelő színvilág használatával, hanem technikájának segítségével még érzékletesebbé teszi.

Az ösztönös, erőből kitörő gesztusmozdulatok eredménye a kép felületére irányított festékanyag lenyomata, mely apró festékpöttyök sokaságával dinamikát teremt a statikus, szimbolikus formák között. Megfigyelhető, hogy a kontúrok által megjelenített képelemek szoros kapcsolatban, reakcióban állnak egymással, sőt szinte részei egymásnak azzal, ahogy összefonódnak. A kompozíció bár síkba rendezett, mégis megjelenít egyfajta térmélységet, amely ezzel a magával ragadó technikával bevonzza a nézőt a kép valóságába.


Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

21 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page