top of page
Keresés

Műtárgy: üdítő színfoltok a lakásban

Frissítve: 2022. jún. 16.

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal azt mutatjuk meg, mennyire meg tudja változtatni a szoba hangulatát egy élénkséget sugárzó műalkotás.


Végre megérkezett a jó idő, így nem árt, ha a fakó, szürke hétköznapok által leterhelt szemünket és elménket az otthonunkban is üdítő színfoltok, energizáló és harmonikus színkavalkád frissíti fel. A természetben fellelhető zöldek nyugalmat árasztanak, a friss virágokkal pedig könnyed vidámságot csempészhetünk lakásunkba. Elég lehet egy-egy új növény az ablakban, a dohányzóasztalon, ami szemet gyönyörködtető látványával újjá varázsolja a szobát.


Pezsgő ecsetvonások, üde színfoltok

Szentgróti Dávid: Cím nélkül alkotása a VILTIN Galéria jóvoltából

Ám nemcsak növényekkel kölcsönözhetünk pezsgést otthonunkba: az üde, nyüzsgő, élénkséget sugárzó, tarka műalkotások ugyanannyira élénkítő hatásúak. Ehhez a játékossághoz Szentgróti Dávid: Cím nélkül, 2022 alkotását választottuk. A műtárgy fémes fényű, amorf színátmeneteket, a sík minden irányába törekvő ecsetvonásokat, puha és pengeéles formák ambivalens találkozásait és kaleidoszkópszerűen összerázódó síkidomokat tartalmaz. Szentgróti számára az absztrakt festészet egy olyan platform, ahol a sajátos tulajdonságokkal rendelkező alapanyagok kombinálásával könnyed és izgalmas kompozíciókban ízesülhetnek egymással a különféle képi minőségek.

A művész az úgynevezett „Rétegek (Layers)” technikáját alkalmazza festészetében. Ennek lényege leginkább a digitális képalkotás által megváltoztatott percepcióra adott festői válaszként értelmezhető. Egyik kulcsfogalma a rétegekből építkező képalkotás (képépítés). E stílus leginkább a Photoshop képszerkesztő program elterjedésével vált általánosan használt elvvé a digitális képszerkesztői gyakorlatban, majd később a köznyelvben is. A jelenség leginkább a poszt-digitális művészet fogalmával írható le, melynek lényege, hogy a festészet saját eszközeivel reflektál a látás és a láttatás digitális hatások következtében változó folyamataira, miközben maga is átalakul.

A festmény sík felülete ellenére tehát mégis mélységet hordoz magában és különös odafigyelést, az alkotás rejtett zugainak feltárását igényli a nézőtől, hogy komplexitását és rétegeinek lényegét fel tudja fedni. Ezáltal egy egyedi vizuális élményt ajándékozva a közönség számára.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/


27 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page