top of page
Keresés

Regős István Örök érték című festménye

Frissítve: 2023. aug. 14.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júliusi balatoni építészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Regős István Örök érték című alkotását mutatjuk be.


Regős István pályája a 80-as évek elején indult. Rövid időn belül kialakította karakteres, groteszk, az objektművészetet és a festészetet egyesítő stílusát. Az alkotó szürreális, montázstechnikára épülő munkái mellett más területeken is termékeny. Nagyméretű olaj és akrilképeket, szitanyomatokat, installációkat, rádió-, óra- és bőröndképeket, valamint kollázsokat és rézkarcokat egyaránt készített. Figurális, látványelemekből építkező egyéni stílusa egyszerre neoprimitív, historizáló és eklektikus. Realista hatású festményein gyakorta ötvöz szokatlan képi elemeket: a képzelet keveredik a valósággal. A zene fontos szerepet kap alkotásaiban, melyeket jellemez a humor, az irónia és a meglepő fordulatok narratívája. A különböző témákat laza sorozatok formájában dolgozza fel. Képein nem ábrázol emberi alakokat.


„Pedig a főhős az ember, hogy is lehetne másként? Csak éppen a csinálmányaival: épületeivel, használati tárgyaival képviselteti magát” – jegyzi meg Regős István.


Művészete nem kapcsolható a jelenleg divatos irányzatokhoz, elemei sokszor a közelmúltat idézik. Regős ahhoz a festőcsoporthoz tartozik, akik a késő kádári társadalom tárgykultúrájának banalitását jelenítették meg vásznaikon. Ma is alkalmazza ezt a pop-artos módszert. A társadalmi változásokra sajátos eszközökkel reagál, például több művén megjelennek a hiánygazdaság jellemezte Közép-Európa ikonikus autói (pl.: Trabant, Wartburg). Egyes alkotásain az urbánus tér, az épített környezet és a természeti táj kontrasztja kerül a figyelem középpontjába. Utóbb leírtak tökéletesen ráillenek az Örök érték című festményre, amely a 2014-es Nyaralók sorozatának egyik kiemelkedő darabja.
A széria több különböző szocialista stílusú, balatoni típusnyaralót szemléltet. A korszakban a „magyar tenger” és apartmanjai a vágyott szabadság szimbólumaként jelentkeztek. Festményén Regős újraértelmezi a posztkádárista jelképnek számító üdülőt:


kiemelésével láttatja építészeti értékeit, illusztrálja meghatározó elemeit. A későmodernista épület egy elmúlt korszak képviselőjévé válik.


A havonta megjelenő Műtárgy-kalauz stopposoknak rovatunk elérhető az Octogon weboldalán a Design rovatban: https://www.octogon.hu/design/

15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

留言


bottom of page