top of page

KÉPZÉSEK

ART COLLECTOR Workshop 2024

A műtárgy.com és az Art Advisory Budapest ismét elindítja interaktív Art Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól. Megtudhatjuk milyen előkészületek szükségesek a műtárgyvásárláshoz, milyen szempontok szerint kezdhetünk gyűjteni, mit-mihez mérhetünk és hogyan hozzunk olyan döntéseket, amelyek mentén gyűjteményünk jó befektetéssé válik.

A kis létszámú alkalmak első részében előadást hallhatnak a résztvevők, a szünetekben networkingre, véleménycserére nyílik lehetőség. Minden alkalom második felében az előre megkapott, gyakorlati felkészítő feladatokat beszéljük meg közösen, és minden egyéni kérdésre is választ kapunk. 

A képzés interaktív, lehetőséget biztosítva a számtalan kérdésre, ami egy műtárgyvásárlóban megfordul és a legjobb lehetőség egy egyedülálló networking kialakítására a gyűjtők és a szakma kiválóságai között.

A képzésen max. 12 fő vehet részt az előadás helyszíneken, amennyiben valaki nem tud részt venni személyesen valamelyik alkalommal, online részvételt biztosítunk számára. 

Minimum létszám: 5 fő

Időtartam: 100 perc/alkalom

Kinek szól a képzés?

- gyakorlati műtárgypiaci tudást keresőknek

- műtárgyvásárlóknak

- gyűjtőknek

- műtárgybefektetőknek

Art Collector Workshop 2024 ősz

szeptember 9. 18:00

Motivációk és stratégiák a kortárs művészet gyűjtésére

Sokféle motivációból fordulnak a kortárs művészet felé az érdeklődők, vásárlók. Igényes lakás- vagy
irodaberendezés, izgalmas vizuális üzenet, személyes kapcsolat az alkotókkal, a jelen kényes témáinak komplex megfogalmazása, presztízs a baráti körben. De ugye nem baj, ha közben az ízlésünk, szempontjaink is megváltoznak? Szeretném vállalni, hogy nekem ez vagy az a korai választásom már nem tetszik! Belátások érnek meg az ár-érték arányokról, a nemzetközi összefüggésekről, a műtárgypiac és a non-profit kiállítási intézmények, múzeumok viszonyáról. És ha már több művem van, mint ami kifér, akkor műgyűjtő lettem? Ezeket a kérdéseket vizsgálja az előadás.

Előadó: Ébli Gábor - MOME Design- és művészetmenedzsment MA szakvezető

szeptember 16. 18:00

Mit mihez mérünk? 

Viszonyítási pontok és a kánon a kortárs magyar művészetben.

 

A workshop célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek ahhoz a problémához, hogy hogyan alakul ki a művészetben az értékek (művészek) hierarchiája, ki miért lesz elfogadottabb és ez hogyan hat a műtárgypiacra. A művészi pozícióban nagy szerepet kap a külföldi szereplés, ezért ezek hatásairól is szót ejtünk.

Előadó: Petrányi Zsolt a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője

szeptember 23. 18:00

Te mit választanál? - Kérdések és döntések a kortárs műgyűjtésben

Már az első vagy egyetlen műtárgy megvásárlása is számtalan kérdést vet fel. A minket körülvevő tárgyak többségével ellentétben egy műalkotás hosszabb távon válik a mindennapi életünk kísérőjévé, és szellemi kisugárzása révén akár a napi közérzetünket is befolyásolhatja. Beruházási értéke is számottevő lehet, az idő múlásával pedig jó esetben egyre jelentősebb értékké válhat. Hogyan válasszunk, és az első műtárgyak megvásárlása után hogyan induljunk el a gyűjteményépítés nehéz útján? Szükséges-e, hogy a birtokunkban lévő művek valamilyen laza egységbe, a gyűjtő által létrehozott kompozícióba rendeződjenek, s ha igen, ez hogyan valósítható meg? A „mindennapi műgyűjtés” legizgalmasabb kérdései.

Előadó: Spengler Katalin, műgyűjtő

szeptember 26. 17:00

Tárlatvezetés a Budapest Contemporary kortárs képzőművészeti vásáron

A tárlatvezetés során a Budapest Contemporary-n résztvevő galériák standjain a legjelentősebb magyar művészek és a legígéretesebb fiatal tehetségek alkotásain keresztül ismerkedhetünk meg a hazai kortárs művészeti szcéna uralkodó tendenciáival és a hazai piac meghatározó képviselőivel.

szeptember 30. 18:00

Befektetési szempontok a műtárgyvásárlás során - Hogyan tájékozódjunk az árakról vásárlás előtt, illetve a gyűjtemény építése során?

Tekinthetünk-e a műtárgyra, mint alternatív befektetési eszközre? Milyen objektív szempontokat tartsunk szem előtt, ha műtárgyat nem kizárólag esztétikai szempontok szerint választunk? Milyen nemzetközi mutatókat, adatbázisokat hívhatunk segítségül? A résztvevők megkapják A magyar művészek aukciós piaca című kiadványt és bemutatjuk a kiadvány mögött felépített 50 ezer tételből álló adatbázist illetve annak legfontosabb mutatószámait. Megnézzük egy-két magyar művész aukciós teljesítményét konkrét példákon keresztül. Elemezzük a szempontokat, amelyek szerint a műtárgyvásárlásról döntést hozhatunk.

Előadó: Kollmann Szilvia – közgazdász-művészettörténész, a műtárgy.com ügyvezetője

Korábbi hallgatóink mondták:

"Nagyon profi csapat, minőségi előadók, rengeteg használható, korrekt információ. Igazi felüdülés a művészeti piacon ez a képzés!" 

 

"A műtárgyvásárlás, műtárgybefektetés iránt érdeklődőknek kiváló belépő pont, érdekes előadásokkal, témákkal, hasznos tanácsokkal, lelkes és profi szervezőkkel.”

 

"A képzés során a hazai műtárgypiac igazi szakértői osztották meg sok éves tapasztalataikat, és láttak el bennünket a gyakorlatban is hasznos tippekkel. A képzés során minden alkalom után azt éreztem, hogy nagyszerű emberekkel sikerült a közös szenvedélyünkkel, a művészettel kapcsolatban eszmét cserélni. Mindenki számára ajánlom a kurzust, aki gyakorlati tudásra vágyik a műtárgypiaccal kapcsolatban."

bottom of page