top of page
Keresés
Szerző képeArt Advisory Budapest

Műtárgy: az üveg fényjátéka

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal étkezőasztalon helyeztünk el egy üvegtárgyat.


A nyári időszakban sok fény áramlik otthonunkba, érdemes ezt a jelenséget a lakberendezésben is kihasználnunk: rendezzük be a szobabelsőnket lehetőség szerint minél több üvegtárggyal (ami lehet például üvegszobor is) amelyek elragadó fényözönnel töltik be a helyet.


Üvegszobor: hangulatos fényjáték a helyiségben

A most kiválasztott enteriőrünkbe Sipos Balázs: Nagyhal megeszi kishalat, 2014 üvegtárgyát helyeztük el, amely gyönyörűen visszaveri az ablakon átszűrődő fényt, ezzel meghitt, hangulatos fényjátékot festve a környezetében lévő falfelületekre és bútorokra. Az üvegszobor témája pedig a balatoni nyár hangulatát idézi meg könnyed, humoros, mégis elgondolkodtató formában, ezáltal tökéletes a nyári kedélyállapot megteremtéséhez.


Sipos Balázs: Nagyhal megeszi kishalat, 2014. fotó: Art Advisory Budapest, Kiskép Galéria

Sipos Balázs alkotásai mind technológiai, mind tartalmi szempontból rendkívül magas kvalitásúak. Munkái a casting (üvegöntés) technikájának bravúros művelőjéről vallanak. A forma a formában, a negatív és a pozitív terek egymásba olvasztását mesteri könnyedséggel valósítja meg plasztikáiban. A figurális szobrászat terén pedig egyéni, frivol, ironikus, gyakran groteszk humorral átszőtt üzeneteket fogalmaz meg, egyszerre naturalisztikus és sematizált ember- és állatalakjaiban.


Az inspiráció? Maga az alkotás

A művész saját élethelyzeteiből, kérdéseiből, és ezekre adott válaszaiból merít ötletet. A műtárgy, az üvegszobor előállítása, az anyag tulajdonságai miatt kevésbé enged teret a gesztusoknak, a hirtelen indulatoknak, e lassúság miatt a témái is általában hosszabb folyamatokat, belső vívódásokat ábrázolnak, ezáltal a külső ingerek, inspirációk is áttételesen, az idő szűrőjén keresztül vannak jelen. Az új gondolatok, inspirációk forrása az élethelyzetek aktuális problémái mellett gyakran maga az alkotás folyamata. Ez állandóan válaszutak elé állítja; vagyis a be nem járt utak sokasága mind magában hordozza egy újabb tárgy lehetőségét.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

10 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page