top of page
Keresés
Szerző képeArt Advisory Budapest

Műtárgy: az absztrakt műalkotások harmóniája

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal a nonfiguratív alkotások otthonunkkal való párbeszédét vizsgáljuk meg közelebbről.


Az absztrakt művészetet a titokzatosság jellemzi, így a lakberendezésben is bátran alkalmazhatjuk: egy nagyobb falfelületre elhelyezett nonfiguratív alkotással biztosan nem lövünk mellé. Az absztrakt művek izgalmas, mozgékony és harmonikus struktúrái felveszik az enteriőr ritmusát, így nem kell attól tartanunk, hogy az alkotás kizárólag magára irányítaná a figyelmet, sokkal inkább a szoba többi elemét hangsúlyozza.

Ilyenkor érdemes karakteres formákat csempészni a szobába, amelyek segítségével így még jobban fokozzuk az idomok játékát, és amelyek az éles vonalú lámpákon, kör alakú ülőgarnitúrákon vagy dohányzóasztalokon jelenhetnek meg. Mindemellett, ha színeiben az enteriőrrel megegyező alkotást választunk, akkor még természetesebb, harmonikusabb hatást érhetünk el.


Folyamatos mozgásban


Ehhez az organikus kapcsolat kialakításához Romvári Márton: Elmozdulás 1507 című műalkotására esett a választásunk, amely szinte tökéletesen belesimul az enteriőr formáiba és natúr színeibe úgy, hogy közben megtartja önálló lényegét. Romvári műveiben sokféle anyaggal kísérletezik, többek között kollázzsal, alumíniummal és fával is. Festészetében a lakk különleges helyet foglal el, hiszen ennek segítségével festményeit térbelivé, anyagszerűvé és fényessé alakítja, amelyen a megcsillanó fény szinte kiegészítőként szolgálja az alakzatok kölcsönhatását. Ezen kívül alkotásain a természetben fellelhető formák elevenednek meg, amelyek egy bensőséges, lelki kapcsolatot hoznak létre a nézőkkel. „Folyamatosan mozgásban vagyunk, és az utazás egy-egy mozzanatát megragadva, az egyensúly nagy rendszerének csak egyetlen pillanatát tudjuk rögzíteni. Ezt próbálom a művészet eszközeivel megjeleníteni.” – nyilatkozta munkáiról a művész.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/


21 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page