top of page
Keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXII.

Mátrai Erik Rotational Ellipsoid című installációja 


Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A decemberi, fény fókuszunknak megfelelően ezúttal Mátrai Erik Rotational Ellipsoid című installációját mutatjuk be.

Mátrai Erik munkáiban ötvözi a manuális és digitális technikák használatát, különféle médiumokkal dolgozik, kísérletezik. Multimediális alkotóként otthonosan mozog a fényművészet, a festészet, a videó és a fotográfia műfajaiban is. Installációi és festményei gyakran vallási és művészettörténeti témákat dolgoznak fel, egyesítik a legújabb technológiákat és a klasszikus ikonográfia elemeit. Alkotásai több esetben kapcsolódnak olyan természeti elemekhez és jelenségekhez, mint például a szimmetria, a tükröződés, továbbá a fény, a víz és a köd. 

„Egyszer csak áttértem a figurális, konkrét Bibliai ábrázolásról az egyszerű, tiszta geometria megjelenítéshez.” 

Letisztult munkák létrehozására törekszik. Művészete egyszerű ötleteken alapul, melyek fókuszában az emberi tapasztalás, a transzcendencia és az adott tér kapcsolata, illetve a percepció és az ábrázolás összefüggéseinek problémái állnak. Nagyszabású installációit előszeretettel helyezi szakrális térbe. A geometriai alapformák többször megjelennek az alkotásaiban.

A 2023-as Rotational Ellipsoid elnevezésű munkáját például kifejezetten a cseh Klatovy városban található Szent Lőrinc templomba tervezte. Az elforgatott ellipszisből összeálló alkotás egy, a karrierje elején indított – eddig négy installációból álló – sorozatának legújabb darabja. A szériáról Erik a következőket mesélte: 

„Az első gömböt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Epreskertjének kálváriájába terveztem 2002-ben. Sajnos végül ezen a helyszínen nem valósíthattam meg, később 2007-ben az Acb Galériában épülhetett fel az sorozat első darabja. A gömb átmérője ekkor megegyezett a magasságommal. 2011-ben felkértek az egri »Rossztemplomban« egy kiállításra, itt egyértelműnek tűnt, hogy a Gömb újabb verzióját készítem el nagyobb méretben. A Gömb 02 című munkámnak már nyolc méter volt az átmérője. Az első installációmhoz képest annyit változtattattam a koncepción, hogy csupán egy félgömböt alakítottam ki, mely alá vizes medencét helyeztem. Tulajdonképpen ennek a tükrében állt össze a teljes forma. A gömb kifejezetten univerzális jelentéssel bír, lehet akár a tökéletesség, az állandóság, a bolygók, illetve Nap jelképe is. Szimbolizálhatja valamely istenséget, a mindenhatót.”

A 2023-as Rotational Ellipsoid elnevezésű alkotás installálva a Klatovyban található Szent Lőrinc templomban. A művész jóvoltából.


A Klatovyban található barokk templomban felépített installáció egy fordított ellipszis háromdimenziós változata. Az alkotás erős hangsúlyt helyez a szimmetrikus kompozícióra. Az ellipszist alkotó, UV reagens festékkel bevont pontok megvilágításkor visszatükröződnek, így teszik láthatóvá a térben a formát. 

„A 2023-as alkotásnál, szintén UV reagens festékkel átitatott papírfecniket lógattam be cérnaszálakon a térbe. Az idén nyáron létrejött munka egy elforgatott ellipszoid, megnyújtott gömb, amely immár két origóval rendelkezik. Ennek mentén változik a jelentése. Az ellipszoid elegánsabb, barokkosabb és emberközpontúbb filozófiát hordoz magában.”

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

 

Mátrai Erik | Web | Facebook | Instagram


16 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page