top of page
Keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXIII.

Benczúr Emese Let It Shine című installációja


Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A januári, A kulturális intézmények építészete fókuszunknak megfelelően ezúttal Benczúr Emese Let It Shine! című installációját mutatjuk be.


Benczúr Emese az 1990-es évek konceptuális művészetének kiemelkedő alakja, műveiben szövegeket és rövid szlogeneket jelenít meg, amelyek a sajátos anyaghasználat és technika révén egyedi kapcsolatot teremtenek, felfedve munkái mélységét. Alkotásai aprólékos munkával készülnek, bennük a mulandóság és a sérülékenység szemléltesése fontos szerepet kap. Művészeti gyakorlatában gyakran monoton módon ismétlődő motívumokat, a hímzett írás módszerét, illetve olyan hétköznapi anyagokat részesít előnyben, mint a narancshéj, cukorpapír vagy a konfetti. Installációi a művészi munkavégzés státuszára és az emberi cselekvés értelmére irányulnak.


Rövid szöveges üzenetei és azok vizuális megjelenítése ironikus és önironikus kommentárokkal telítettek, magukban hordozva a banalitás és a társadalomkritika kettősségét. A "SHINE" (ragyogás) szó több művében is kulcsszerepet játszik, különböző jelentéstartalmakat vizsgálva.


Benczúr Emese Let is shine című alkotása a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszán. A művész jóvoltából.


A 2021-es Let It Shine elnevezésű helyspecifikus installáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszára készült, különlegességét a Gondűző épületének mennyezetéről alácsüngő ötvenkétezer arany, illetve ezüst lánc adja. Ezek alkotják az egyszerű, mégis számos értelmezést sejtető Hagyd ragyogni feliratot.


Az alkotás hosszas manuális munka eredménye, a fény és anyag könnyed összhangja által teremt ünnepi hangulatot. A művész célja, hogy finoman közvetítse a nézők felé a ragyogás érzését, amelyet ma fizikai és lelki értelemben is szükségesnek tart. Az installáció azt üzeni, hogy hagyjuk ragyogni azokat a dolgokat, amelyek körülvesznek bennünket:  az életet és a művészetet.


A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

18 megtekintés0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page