top of page
Keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú hálószobába?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Nincs olyan szeglete egy otthonnak, ahová szakértőink ne tudnának valamilyen izgalmas képi dekorációt ajánlani. Rovatunk korábbi anyagaiban már mutattunk hálószobába illesztett műalkotást: ezúttal egy loft stílusú hálószoba modern terébe illesztettünk egy tematikában, színben és stílusban is harmonizáló fotóművészeti alkotást.

A bemutatott enteriőrt visszakapart falfestéssel, újrahasznosított alapanyagokból összeállított bútorokkal és natúr színekkel kombinálva alakították ki. A sok fehér árnyalat felemelő tisztaságérzetet, légies aurát kölcsönöz a térnek. Ide egy műfajában is újító típusú fotográfiát választottunk, amely egy építészeti struktúrát jelenít meg. Az összhatás tulajdonképpen „épület az épületben” kompozíciót valósít meg az installálás révén: a fekete-fehér felvétel egy kiragadott szemszögből ragadja meg a látványt, mely a térbe illesztve különleges hatással bír.

Czigány Ákos (1972-) korosztályának egyik legelismertebb kortárs, magyar fotóművésze. 2010-ben elnyerte a párizsi Lucien Hervé és Rudolf Hervé díjat. Munkái helyet kaptak a legrangosabb fotográfiai közintézményekben és rendszeres kiállítóként is szerepel múzeumokban és galériákban egyaránt. Czigány Ákos több művészeti album alkotója, emellett fotóit irodalmi könyvborítókról is ismerhetjük. Jellemzően sorozatokban gondolkodik, amelyekben esztétikum és elmélyültség bontakozik ki. Képeit meditatív harmónia hatja át. Ez a szemlélet bontakozik ki a kiválasztott Ég 256-2, 2012 című fotóján is.

A kép részelemei ismerősek lehetnek a budapesti körgangos, bérházak belső udvarairól. Láthatjuk az ég felé törekvő, egymás fölé magasodó emeleteket, cirádás korlátokat, boltíveket és más építészeti tagozó elemeket is. A látványvilág megragadása és geometriai kompozíciós rendbe helyezése igazi mestermunkává teszi a létrejött műalkotást. A fekete és a fehér éles kontrasztja kiemeli a centrumba helyezett égbolt tiszta, semleges jelenségét. Ettől válik még inkább szellemi tartalmúvá az egyébként is elgondolkodtató, magával ragadó kompozíció.

A fotó és a loft tér berendezése a rácsszerkezetek mintázatában is mutat hasonlóságot. A szoba pedig, mely az elalvás és a pihenés helyszíne a műtárgy segítségével alkalmat ad arra, hogy a benne élők a lényeges szempontokra helyezzék a fókuszt. Ez az összhang segít kiemelkedni a hétköznapi mókuskerékből és a nap végére egy elmélyült és igazán feltöltő állapotot hoz létre.


Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

66 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page