top of page
Keresés

Műtárgy: Milyen műtárgy illik egy olvasósarokba?

A nyári időszakban sokan elhatározzák, hogy végre elolvassák a már hosszú ideje a polcon sorakozó könyveket, vagy kialakítanak egy kedves olvasósarkot otthonukban. De a vakáció ideje a szelektáláshoz és a rendrakáshoz is kiváló alkalom. Ezen a héten azok számára mutatunk egy izgalmas műtárgy-enteriőr párosítást, akik szívesen átrendeznék, vagy felfrissítenék otthonunk könyves szekcióját.

Ha ez embernek ideje és megfelelő körülménye is adódik az olvasásra az kisebbfajta csodának számít a rohanó hétköznapokban. A kiválasztott enteriőrben ennek a meghitt hangulatnak a kialakítását a szoba kék falszíne sugározza, mely árnyalatról köztudott, hogy a nyugalom szinonimája. A fehér és natúr színek pedig fokozzák a harmóniát. Összhangjuk megfelelő körülményt biztosít az elcsendesedéshez és az olvasásélményben való elmélyedéshez. Nincs itt semmilyen zavaró tényező, mely elvonná a figyelmünket az olvasott sorokról. A fa polc ritmusos struktúrája adja a tér legszembetűnőbb különlegességét. Azonban ezt még tudjuk fokozni, természetesen egy kortárs műalkotással!

Ezúttal egy térbeli kompozíciót, egy kerámia szobrot képzeltünk el ebbe a közegbe. A párosításnak pedig egy frappáns intellektuális kulcsa van. A műtárgy Ujházi Péter alkotása, aki egy klasszikus, magyar irodalmi alakot, Csokonai Vitéz Mihály Dorottyáját formázta meg ebben a műtárgyban. A szobor színeiben is passzol a szobabelsőhöz, ám a könyvgyűjtemény egy lehetséges darabjának kiragadott személyisége teszi komplexszé a látottakat. Ez a műtárgyválasztás nagyon egyedi és személyes lehet olyan olvasók számára, akik a könyvek mellett a művészet rajongói is.

Ujházi Péter életművéből korábban egy nagyméretű festményt mutattunk be irodai környezetben. Jelen választásunk pedig megmutatja, hogy milyen sokszínű az alkotó munkássága és milyen sokrétűen értelmezhetőek és használhatóak fel művei akár a lakberendezésben is. A képzőművész egyik legfőbb ihlető tája Nadap és környéke. Itt születnek a térrel játszó festmények és a térbeli doboztárgyak valamint kerámiák is, melyek között díszedényeket és szobrokat is találhatunk. Szimbólumok, jelek és utalások gazdagon vannak jelen ezeken a műveken. A Dorottya szobrot Csokonai vígeposzának utolsó etapját eleveníti meg. Azt az átváltozást, amikor a gráciák segítségével a korábbi csúnyácska vénlány megszépül és elbűvöli a legrátermettebb daliát.

A térbe helyezve pedig Dorottya megszépülése pedig kihat környezetére, melyet jelenléte erősen befolyásol és különlegessé tesz.


Minden gyűjtő vágya egy ilyen jól megválasztott műtárgy installálása és minden művész álma egyaránt, hogy alkotása olyan közegbe kerülhessen, ahol értik és értékelik azt.


Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

10 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page