top of page
Keresés

Műtárgy: a festészet és valóság szimbiózisa

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal egy modern nappaliban helyeztünk el egy műtárgyat.


A modern stílusú otthonokat a letisztultság jellemzi, ezért fontos, hogy ne zsúfoljuk tele bútorral és dekorációval a belső teret. Emellett érdemes natúr színű falakat és színben passzoló kiegészítőket párosítani, hiszen ezek elegánsabb megjelenést kölcsönöznek az enteriőrnek.


A nagy belső terű lakások, stúdiók sokszor rengeteg kihasználatlan falfelülettel rendelkeznek, amelyek ideális egy nagyobb méretű festmény elhelyezéséhez. Mivel a lakást visszafogott színekkel és bútorokkal rendeztük be, ezért a kiválasztott festményünkön bátran megjelenhetnek izgalmas, meghökkentő formák, érdekes festészeti megoldások.


Letisztult, modern enteriőr, utópisztikus vonásokkal

Bodoni Zsolt: White Dog, 2017, akril vászon. Fotó: Art Advisory Budapest, Einspach Fine Art & Photography

Enteriőrünkhöz Bodoni Zsolt: White Dog, 2017 című alkotását választottuk. Ez az alkotás festékrétegeivel egy szokatlan képstruktúrát alkot: a hullámzó alakzatok és a kavargó, élénk árnyalatok egy álomszerű, utópisztikus jelenít meg előttünk.


Erdély különleges történelme, vallási és kulturális sokszínűsége, a magyar, erdélyi szász, zsidó és román kultúra keveredése, valamint a kelet-európai letargiája és kiszolgáltatottsága a művész meghatározó élményei közé tartozik, és ezt a kettősséget igyekszik megragadni munkáiban. Művészete szkeptikusan vagy ironikusan figyeli és reflektál erre a történelmi forgatókönyvre. Archívumokban kutakodik, rétegeket hámoz le, megkérdőjelezi az elfogadott értelmezéseket, így újraértelmezve a történelemmel, vallással vagy művészettel kapcsolatos témák eredetéről alkotott elképzeléseinket.


Kifejezési módja az expresszív figuratív festészet. Nagyméretű vásznai személyes történelmének metszéspontjában állnak, furcsa, kietlen helyszíneken, amelyeket olyan emberek laknak, akiknek jelenléte nem mindig megfejthető egyértelműen; nem hétköznapi történeteket látunk, hanem jelentésük kiforgatott, elmozdított absztrakcióját. Az ábrázolt világ olykor mély realizmusa mellett rejtélyes absztrakt részletek is megjelennek vásznain. Nem egy strukturált világ, hanem a festészet és a valóság sajátos szimbiózisa. A cselekmény nem hordoz narratív funkciót. A figurális elemek kiszakadnak eredeti kontextusukból. A hámló rétegek között ábrázolt formák rejtélyesek, de előéletük közvetve, bizonytalanul, kiszámíthatatlanul tárul fel. A környezetüktől és önmaguktól elidegenedett testek kilépnek az idő és a hely meghatározottságából.


Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page